Beirut Block 20-02

This project was the winning entry of an invited international competition in the spring of 2010. Situated within the traditional city fabric of Beirut, the building projects a global vision with international standards. In keeping with the rich tradition of Beirut’s streets, public areas are drawn vertically through the building to create a network of common spaces.
The plinth of the building is occupied by a public retail zone that is inspired by the typology of the “souk.” The office lobby rests on top of the plinth, marking its distinction from the retail beneath with an extended floor slab filled with water.
A double-skin façade mediates between the mild winters and hot summers by regulating natural light and ventilation to create a comfortable work environment. The white granite of the retail plinth and the white glass of the office façade express a fresh and modern appearance that enlivens its context by virtue of its contrast.

Location: Beirut, Lebanon
Completion Date: 2017
Building Type: Office, Retail
Structural System: Reinforced Concrete, Steel
Number of Floors: 7 Basement Levels + 22 Stories
Site Area: 2,700m²
Building Area: 2,200m²
Total Floor Area: 48,200m²
Architect of Record: F.M. Consultants
Structural Engineer: Ove Arup & Partners International / Bureau Rodolphe Mattar
Mechanical / Electrical Engineer: Ove Arup & Partners International / Barbanel
■ Publication
a+u:2012.7 Special Issue
■ Awards / Competition
First Prize, invited competition (2010)